Mikä on iskias?
-Kansankielellä iskiaksesta puhuttaessa tarkoitetaan useimmiten iskiasperäistä vaivaa, mutta itseasiassa termi ”iskias” viittaa n.ischiadicus -nimiseen hermoon. Tämä hermo kulkee selkä-pakara-takareisi-pohje-akselilla.

Mikä sitten on iskiasvaiva tai -oire?
-Iskiasvaivat viittaavat kyseisen hermon ongelmaan, mikä ilmenee usein esimerkiksi puutumisena, pistelynä tai säteilykipuna. Ensimmäisiä oireita mitä myös huomataan on ”takareiden kireys”. On yleistä, että lihaskireys ja hermon ärsyyntyminen sekoitetaan keskenään alkuvaiheessa.

Mistä iskiasvaiva voi johtua?
-Iskiashermon ärsyyntymiseen on useimmiten syynä sen ahtautuminen tai kiinnittyminen kulkureitiltään. Myös hermoon kohdistunut vamma, kuten isku tai äkillinen venähdys voi aiheuttaa erilaisia ongelmia. Ahtautumista aiheuttavat usein erilaiset selän ongelmat kuten välilevyn pullistumat. Vastaavasti kiinnikkeisyyttä voi esiintyä traumojen tai leikkauksien seurauksena, jolloin hermo jää kiinni syntyneeseen arpikudokseen.

Miten iskiasoireet sitten etenevät ja millä muilla tavoin se voi esiintyä?
Kiinnikkeisessä hermossa oireet pysyvät useimmiten aika hyvin samalla tasolla, mutta ahdistuneessa hermossa tilanne on toinen. Oireet ovat aina subjektiivisia tuntemuksia, mutta karrikoiden ne etenevät ”kiristyksen” tunteesta puutumiseen ja pistelyyn. Puutumisesta seuraa tunnottomuutta, lihasheikkoutta ja mahdollisesti säteilykipua. Tässä vaiheessa viimeistään ymmärretään hakeutua asialliseen hoitoon. Käytännössä oikein pahoissa välilevyn pullistumissa iskiashermo voi jäädä niin kovin puristuksiin, että esimerkiksi pohjelihas ei enää aktivoidu ollenkaan. Kipu voi myös olla sietämätöntä, ja nämä tapaukset leikataankin usein päivystysoperaationa. On kuitenkin lohduttavaa, että suurin osa näistä vaivoista paranee perinteisellä kuntoutuksella ja harjoitusterapialla.

Osaako naprapaatti auttaa kaikkia edellä mainittuja iskiasvaivan aiheuttajia?
-Kyllä. Tärkeintä on ensin tutkia mistä iskiasongelma on syntynyt, koska hoito-ohjelmoinnit ovat näissä hyvinkin erilaiset. Selkäperäisissä iskiasvaivoissa useimmiten hoito kohdentuu hermoa ahdistavan tekijän kuntouttamiseen (esim. välilevyn pullistuma) ja ahdistusta lisäävien liikkeiden poistamiseen arjesta. Vastaavasti kiinnikkeistä hermoa mobilisoidaan liu’uttamalla hermoa edestakaisin sen kulkureitillä. Kaikkiin iskiasongelmiin sisältyy useimmiten kotona tehtäviä liikkeitä, joilla paranemista nopeutetaan

 

Apua iskiasvaivoihin löydät varaamalla ajan:

www.selkaplus.fi/ajanvaraus

tai soittamalla

0407758654 / (09) 221 2001

Lisää tietoa naprapatiasta: www.selkaplus.fi/naprapatia

Hauskaa päivää kaikille! -Selkäplus