Selkä tai niska jumissa ja et tiedä kuka sinua voi auttaa?

-Naprapaatti? Mikä se on? Kuulostaa sirkustaitelijalta!

Naprapaatti (AMK) on itseasissa opiskellut 4 vuotta tuki- ja liikuntaelinsairauksien tutkimista, hoitoa ja ennaltaehkäisyä. Naprapatian kouluja on vain muutama koko maailmassa ja Suomessa koulutus järjestetään Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa.

-No mitä se naprapaatti minulle sitten tekee? Niksautteleeko se paikkoja?

Niksauttelu eli toiselta nimeltään nivelten manipulaatio on vain yksi naprapatian työkalu. Manipulaatiolla on tarkoitus lisätä tai palauttaa nivelen normaalia liikkuvuutta. Manipulaatiota käytetään harkiten ja vain mikäli se on oireiden valossa perusteltua. Manipulaation lisäksi vastaavaan lopputulokseen päästään myös nivelten mobilisaatiolla, mikä on rauhallista nivelen liikuttelua rajoittuneeseen liikesuuntaan.

-Mistä se naksausääni sitten kuuluu ja onko se kivuliasta? Mitä jos en halua niksauttelua?

Naksaus eli toiselta nimeltään kavitaatio kuuluu nivelestä, kun sen sisäinen paine muuttuu manipulaation seurauksena. Paineen muutoksen seurauksena nivel nesteestä vapautuu kaasukuplia, mitkä minuuttien aikana sekoittuvat takaisin nivelnesteeseen. Tämä ei ole ollenkaan kivuliasta ja oireiden helpotuksen huomaa yleensä heti. Samasta syystä kuuluu ääni kun naksuttelee sormia. Monet miettivät kuluttaako se niveltä? Vastaus tähän on, että ei kuluta ja se on täysin vaaratonta. Mikäli manipulaatiota ei halua, niin ratkaisu löytyy mobilisaatiosta. Mobilisaatio saattaa vain kestää muutaman minuutin pidempään.

-Mitä muita ”työkaluja” naprapaatilla sitten on?

Naprapaatti käyttää vastaanotolla useita eri hoitomuotoja, joista valitaan tilanteen mukaan parhaiten soveltuva. Yhden hoitokerran aikana luultavasti käytetään useampaa hoitomuotoa parhaan lopputuloksen saamiseksi. Muita hoitomuotoja ovat esimerkiksi hieronta, venytykset, harjoitusterapia, fysikaaliset hoitomuodot, hermokudoksen mobilisaatio ja nivelen mobilisaatio. Tekniikoita ja tapoja on siis useita.

To be continued…

Muistakaa käyttää hyödyksenne elokuun avajaistarjoukset: www.selkaplus.fi/uutiset

Ajanvaraukset: www.selkaplus.fi/ajanvaraus

Lisää tietoa naprapatiasta: www.selkaplus.fi/naprapatia